Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører

Hvilken model ønskes?

1/11
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 16. juli 2021

Sådan påvirker kaffe din krop

I Danmark drikker vi i gennemsnit 28 kopper kaffe hver eneste uge. Det gør os til den 4. mest kaffedrikkende nation i verden. Alligevel er det kun de færreste af os der ved, at kaffen fungerer som en slags kemisk atombombe der optages og fordeles lynhurtigt i vores krop.

Kaffen påvirker alt lige fra vores syn og hjernekapacitet til vores fordøjelse og tarmfunktion. Hvad enten vi foretrækker filterkaffe, stempelkaffe eller noget helt tredje, påvirker kaffen hele vores system.

Hos Ekspertvalg har vi sat os det mål at finde ud af, hvordan kaffen påvirker os fra det tidspunkt vi tager den første tår. Til at løse denne problemstilling har vi valgt at alliere os med Dr. Owen Bain, stifter af konsulentvirksomheden Gourmet Focus, samt en række andre anerkendte eksperter.

Vil du gerne dele grafen, kan du blot kopiere denne kode

Energi

I Danmark er vi meget glade for vores morgenkaffe. Vi har tidligere konstateret, at 45% af danskerne mener, at morgenkaffen er den vigtigste ingrediens i forhold til at skabe den bedste start på dagen. Men hvordan hænger det nu sammen med timingen af den første kop?

Dr. Bain mener ikke, man skal forhaste sig med kaffen om morgenen. “Når du vågner om morgen, er dit kortisolniveau højt, og det vil formentlig holde dig igang i et godt stykke tid. Det bedste tidspunkt at drikke den første tår kaffe er omkring en time efter opvågning.”

Virkningen af kaffe aftager typisk efter tre timer, og oftest vil man opleve et mindre nedbrud i kroppen. “Dette skyldes, at koffeinen i kaffen ikke direkte bidrager til vores energiniveau, men i stedet gør os mindre i stand til at føle os trætte.” Så medmindre man i forvejen er godt udhvilet, vil man allerede efter tre timer begynde at føle sig træt igen.

Søvn

Vælger man at indtage kaffe i de sene aftentimer, eller blot kort før sengetid, så bør man også være klar til at tage konsekvensen. Kaffe kan have stor påvirkning på søvnrytmen, idet den bidrager til nulstillingen af kroppens indre ur. Måden det sker på er ved, at koffeinen sænker kroppens niveau af melatonin.

Melatonin er kroppens øverste søvnhormon og det fortæller os, hvornår det er naturligt for os at sove, samt hvornår det er naturligt at vågne op. Sker der alt for store udsving i niveauet af melatonin, påvirker det vores søvnrytme. Vælger man at drikke en dobbelt espresso tre timer før sengetid, så bør man også forberede sig på, at det kan blive svært at falde i søvn.

Humør

Kaffe stimulerer frigivelsen af ‘feel-good’-hormonet dopamin. “En time efter vores indtagelse af kaffe sker der en automatisk reduktion i vores angstniveau og en øgning i vores følelse af tilfredshed,” nævner dr. Bain.

Endvidere uddyber han, at tidligere undersøgelser har vist at kvinder der drikker kaffe regelmæssigt, har mindre tendens til depression. Dog siger dr. Bain også, at et overforbrug af kaffe kan have den modsatte effekt. Et overforbrug kan altså også forårsage angst og rastløshed.

Hjerne og hukommelse

“Koffeinen i kaffe fungerer som en stimulans, og 20 minutter efter vi har indtaget vores første tår kaffe, kan vi allerede begynde at føle os mere vågne, mere koncentrerede og i sidste ende vil vi være mindre tilbøjelige til at begå fejl,” nævner Dr. Bain.

“En nyere undersøgelse viste for nyligt, at kaffe kan øge din hukommelse helt op til 24 timer efter indtagelse af den første tår. Selvom dette måske ikke lyder af meget, er det vigtigt at huske på, at de fleste erindringer alligevel går tabt inden for få timer.”

Andre undersøgelser har også peget på, at regelmæssig indtagelse af kaffe, gennem et helt liv, kan medvirke til en reduceret risiko for at udvikle Alzheimers.

Øjne

Kort tid efter indtagelsen af den første tår kaffe vil koffeinen i kaffen sørge for, at kroppen frigiver adrenalin. Det betyder, at kroppen bliver mere energisk, mere parat og mere opmærksom. Dr. Bain mener også at vide, at adrenalin kan påvirke øjnene ved at udvide pupillerne en anelse. Han uddyber tilmed, at udvidelsen vil forekomme minimal, men alligevel vil man godt kunne få følelsen af et forbedret syn.

Tænder

Det er ikke nogen hemmelighed at indtagelse af kaffe er en stor synder i målet om at holde et hvidt gebis. Alligevel er der mange der ikke ved, at kaffe faktisk også tæller en helt specifik hygiejnisk fordel. Kaffe indeholder bl.a. en betydelig mængde polyphenoler, som er mikronæringsstoffer, der bidrager til bekæmpelsen af plak og bakterier.

Man skal dog være opmærksom på, at denne fordel kun henvender sig til de personer, som drikker kaffen sort. Vælger man at tilføre kaffen ekstra tilbehør såsom mælk, sukker osv. ender fordelen lige pludselig med at give bagslag. Dr. Keith Arbeitman, fra NYC, udtaler “det fungerer som et dobbeltsidet sværd, hvor polyphenolen opløser laget af plak, mens mælken og sukkeret får nemmere adgang til de dybere områder i tænderne.”

Puls og blodtryk

Er man typen som drikker kaffe regelmæssigt, vil man opleve en minimal stigning i blodtrykket. Dette skyldes, at man med tiden bliver tolerant over for virkningerne i kaffe. Dog kan et regelmæssigt forbrug af kaffe forårsage en acceleration i pulsen. For raske mennesker er det ikke noget stort problem, men for personer med bl.a. hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og unormal hjerterytme, kan det give store problemer.

Er man derimod typen som blot drikker en enkelt kop kaffe, vil man faktisk opleve en mere markant stigning i blodtrykket. Derudover vil man også ofte opleve, at pulsen falder i takt med blodtrykket stiger.

Mave

I fysiologisk forstand giver det rigtig god mening at bestille en espresso efter et måltid. Koffeinen i kaffen bidrager til øgede syreniveauer i maven (10 – 15%) og sidste ende medvirker det til, at vi fordøjer maden hurtigere og lettere.

Med hensyn til kaffe på tom mave, er der mange eksperter, som fraråder dette. Mavesyrerne i maven kan irritere tarmsystemet og forårsage smerte, oppustethed og halsbrand.

Blære og tarmfunktion

Koffein fungerer som stimulans for tarmene. Det fortæller dem, at de skal arbejde hurtigere og hårdere og sidste ende medvirker den til, at affald bliver skubbet hurtigere ud end normalt. For nogle mennesker kan udskillelsen ske allerede inden for de første fem minutter efter indtagelse.

Hvad angår blæren, så bliver kaffe ofte beskyldt for at være vanddrivende. Dog viser nyere undersøgelser, at det højst sandsynligt ikke er selve kaffen eller koffeinen, som er årsagen. Dr. Bain nævner: “Det er en myte, at kaffe får personer til at urinere oftere end hvis de drak en tilsvarende mængde vand. Den vanddrivende effekt i kaffe er meget lille, og det er højest lige så vanddrivende som vand i sig selv”.

Referencer:
www.kaffeautomatpriser.dk/blog/2016/04/danmark-elsker-kaffe
www.gourmetfocus.co.uk
www.yahoo.com/beauty/maybe-youre-a-coffee-shop-junkie-or-a-cold-brew-127256169067.html

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?