Kundeservice

38 41 03 00

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00
Iværksætter

Info om iværksætter

Det at blive iværksætter, er et stort spring at tage, da man ofte er nødt til at slippe alle de sikkerhedsnet og trygge rammer, man har som fastansat, med fast løn, indbetalt pension og løn under sygdom. Derudover er der den risiko, at man ved underskud hæfter personligt. Men hvorfor er det så at mange, som vælger at springe ud som iværksætter?

Som selvstændig styrer man rigtig mange ting i sin hverdag. Ting som arbejdstid, arbejdssted og opgaver kan man selv styre, når man er selvstændig, hvilket giver en unik følelse af frihed. Man bliver sin egen chef, og man får dermed mulighed for at forfølge de drømme og idéer man har. Mange starter som iværksættere, fordi de ser en unik mulighed i markedet, om end det måtte være på grunde af ændret forbrugeradfærd eller ny teknologi.

At være selvstændig kræver selvfølgelig, at man er villig til at lade ens løn være afhængig af virksomhedens succes. Når man skal starte som iværksætter, er der ofte krav om, at man selv skal stille sikkerhed eller kapital til rådighed, i forhold til opstart af virksomheden. Der er dog mulighed for at starte en enkeltmandsvirksomhed, hvor iværksætteren hæfter personligt og hvor der ikke skal indskydes kapital eller sikkerhed i virksomheden.

Den gode idé

Det der får de fleste til at overveje muligheden for at blive iværksætter er, at man har fået en god idé, som man ønsker at forfølge. Hvis motivationen til at blive selvstændig, udelukkende er drevet af lysten til at være sin egen chef, hvor man selv kan styre arbejdstider og opgaver, så skal man sikre sig, at man er motiveret nok, før man opgiver sit nuværende sikkerhedsnet.

Hvis man ønsker at starte som konsulent, har man muligvis ikke en unik idé. Til gengæld er man typisk allerede en del af et netværk, hvilket er med til at sikre både arbejde og interaktion i samarbejde med andre konsulenter. Typisk vil de som starter som iværksættere arbejde på et nichemarked, hvor der kan skabes efterspørgsel på specifikke nicheprodukter.

Det er vigtigt at spørge sig selv, inden man går i gang med sin virksomhed, om idéen er god. For at kunne opbygge en unik virksomhed, er det nemlig vigtigt, at man tænker over, hvorvidt idéen giver værdi for målgruppen. Derudover skal ideen kunne forvandles til noget helt konkret, og helst så godt, at forbrugerne foretrækker din idé og dit produkt fremfor konkurrenternes.

Læs mere om idégenerering her.

Startup

Registrering af virksomhed

Når idéen og forretningsplanen er på plads, er det tid til at registrere virksomheden, så man kan komme i gang med projektet. Før man registrerer virksomheden, er det vigtigt at overveje hvilken virksomhedsform, som passer bedst til både forretningsidéen, personlige præferencer og økonomien.

Der findes i dag flere gode virksomhedsløsninger til iværksættere, som ønsker at starte i det små. For eksempel er det nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed, hvor der ikke er krav om et kapitalindskud, eller et iværksætterselskab, IVS, hvor kapitalindskuddet kan være helt ned til 1 kr.

Enkeltmandsvirksomheder, interresentselskaber (I/S), anpartsselskaber (ApS) og iværksætterselskaber (IVS) er alle velegnede til nyopstartede virksomheder, hvorimod et aktieselskab (A/S) kræver mere af virksomheden. Læs eventuelt mere om alle selskabsformerne her og bliv klogere på de fordele og ulemper der kan være.

Finansiering

Som nævnt ovenfor, er det heldigvis nemt at starte en virksomhed, men det er faktisk også billigt. På trods af dette, vil der næsten altid være et behov for finansiering, hvis man ønsker at anskaffe udstyr, lokaler, lagerbeholdning og meget mere. En del af den oprindelige planlægning omfatter selvfølgelig, at man laver et konkret budget, og kan man for eksempel inkludere eventuelle lån, som skal finansiere dele af forretningsplanen.

I forhold til finansieringen findes der i dag flere muligheder, blandt andet specifikke iværksætterfonde og andre ydelser som hjælper iværksættere. Hver fond har deres forventninger og krav til iværksætteren, før de vil låne eller donere penge. Vi anbefaler derfor, at man lærer mere om de krav og forventninger der stilles til af investorerne.

RegnskabLigegyldigt om du ønsker at låne penge gennem fonde eller banker, er det en vigtig del af låneprocessen, at man har den rigtige præsentation klar. Årsagen til dette er, at idéen kan være god, men er ikke nødvendigvis så god, at den alene kan overbevise investorer. Grunden til dette er, at dem som skal låne dig penge til projektet, i sidste ende kan risikerer at være dem, som taber pengene. Vi har samlet nogle gode råd omkring præsentation og finansiering af dit projekt.

Online strategi

I stort set alle brancher er det påkrævet, at man har en online strategi og tilstedeværelse, for at kunne gøre sig bemærket på nogen måde. Det er derfor vigtigt, allerede ved etableringen af virksomheden, at komme i gang med udviklingen af en online strategi. En hjemmeside, som formår at præsentere virksomhedens værdier og informationer er vigtig i forhold til kunderne, da virksomheden dermed fremstår professionel. Derudover er en hjemmeside et godt medie til at promovere sin virksomhed, hvilket kan skabe potentielle kunder i fremtiden.

Desuden kan det i mange brancher være en fordel at lægge en strategi for brugen af de sociale medier. Eksempelvis ved at oprette en virksomhedsprofil, hvori man igen afspejler de værdier, som virksomheden har. Man skal derfor tænke over de valg man laver omkring valg af sociale medier, som for eksempel Facebook, Google Plus osv.

Hvis man primært ønsker at sælge sit produkt gennem internettet, er det vigtigt at få lagt en strategi om synlighed på søgemaskinerne. Et eksempel på dette kan være en effektiv SEO- og AdWordsstrategi. Mange forsømmer at bruge den påkrævede tid på dette, hvilket i sidste ende betyder, at hjemmesiden aldrig bliver synlig for de potentielle kunder. Med den rette SEO-strategi har man også en langsigtet kilde til kundehenvendelser.