Søger du en professionel Webløsning?
Få op til 4 gode tilbud på webløsninger her
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Webløsning - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Har I allerede en webløsning?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 15. maj 2017

Hvad er et CMS-system?

Du er måske stødt på begrebet CMS-system uden at ane, hvad det egentligt går ud på. Det kan være, at du ligefrem har gået og spekuleret over det. Du er næppe den eneste. Måske er det endda din spekulation over begrebets betydning, som har motiveret dig til at læse denne artikel. Lad os springe ud i det.

Et CMS-system er et værktøj til administrering af indholdet på en given hjemmeside. Dette gælder både tekst, billeder og video. Et eksempel på anvendelse af et CMS-system er ved publicering af nyhedsartikler eller et nyt blogindlæg på en given hjemmeside. CMS står for Content Management System, som oversættes til Indholdsstyringssystem på dansk.

Der vil typisk sidde en redaktionel medarbejder til håndtering af bl.a. denne type opgaver. Medarbejderen vil givetvis modtage en færdigskrevet artikel af en journalist sammen med tilhørende billeder. Artiklen samt billederne uploades i det pågældende CMS-system, hvorefter nyhedsartiklen kan publiceres med det samme eller planlægges til publicering på et senere tidspunkt.

Management

Hvilke CMS-systemer findes der?

Der findes adskillige CMS-systemer, men vi har valgt at inddrage de tre systemer, vi oftest er stødt på, nemlig SiteCore, Umbraco og WordPress. De har hver deres fordele og ulemper, så det vil være for firkantet at udpege én som værende de andre to overlegen. Det er et spørgsmål om personlig præference. Vi vil derimod beskrive dem hver især for at give dig et udgangspunkt, hvis du står mellem valget af netop disse tre.

SiteCore

Dette system er oprindeligt dansk. SiteCore er licensbaseret, og det koster derfor adgang til en licens for at anvende det. Prisen afhænger af, hvor omfattende installationen af systemet skal være hos den givne virksomhed.

SiteCore er et omfattende CMS-system, og en af dets styrker er den problemfrie håndtering af flersprogede hjemmesider. Sammenlignet med eksempelvis Umbraco har SiteCore et lidt langsommere interface, hvilket primært er forårsaget af de mange funktioner. SiteCore er meget udbredt, og det anvendes både inden for den offentlige og den private sektor. Ydermere besidder SiteCore et bredt partnernetværk, hvilket er en af systemets styrker.

Umbraco

Systemet er open source og altså ikke licensbaseret. Det er derfor gratis at anvende. Umbraco er et mindre omfattende system end eksempelvis SiteCore, og der findes derfor tilsvarende færre funktioner, da der i Umbraco fokuseres på kerneproduktet.

Dette er dog en af systemets styrker, da det gør systemet let at arbejde med. Det har desuden resulteret i en stor popularitet hos webmastere. En af systemets svagheder er håndtering af flersprogede hjemmesider, hvor det har sine begrænsninger.

WordPress

På samme måde som Umbraco er WordPress et gratis CMS-system, da det ligeledes er open source. Systemet kræver ej heller en licens. Det er dog muligt at købe en Premium-licens eller en Business-licens, hvor sidstnævnte er den mest eksklusive. Her får man adgang til hele systemets portefølje af funktioner.

WordPress har længe været kendt som et værktøj, hvormed man ret smertefrit kan lave sin egen blog. Det er ligeledes muligt at lave en hjemmeside, og systemet stiller en masse forskellige temaer til rådighed - heraf er nogle ganske gratis.

Open source

Gennem artiklen har vi anvendt begrebet open source, men hvad står det egentligt for? Traditionelle programmer og websystemer er lukkede i den forstand, at kun programmørerne bag har mulighed for at modificere softwaren eller tilføje funktioner til denne.

Derimod betyder open source, at alle kan få adgang til at ændre softwaren ved at ændre på koden. Faktisk oversættes open source til åben kilde på dansk, hvilket er meget sigende. Alle kan altså få adgang til kilden bag det givne program, også kaldet kildekoden.