Bestil tilbud på kaffeautomat her
Modtag op til 4 tilbud på en kaffeautomat
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Hvor skal kaffeautomaten benyttes?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 21. december 2018

Kaffe på kanten af udryddelse

Kaffe har i mange år været, ikke bare danskernes, men en af verdens mest populære drikke. Mange mennesker har svært ved at forestille sig en morgen uden den sorte drik, men fremtidens generationer skal måske vænne sig til netop denne tanke.

Stigende temperaturer har siden 1960’erne nedsat produktionen af kaffe i Tanzania med 50%. Tal der vil blive ved med at stige, og overordnet set kan vild kaffe være uddød i år 2080. Hvordan det er gået så galt, og hvordan de forskellige regioner og lande vil blive påvirket af den globale opvarmning, vil vi hos Ekspertvalg.dk undersøge i denne blog.

Udryddelsen af kaffe som vi kender det?

Over de næste årtier vil gennemsnitstemperaturen stige med 2 - 2,5 grader. Konsekvenserne af dette for kaffeproduktionen, vil i mange lande være et fald i produktionen, mindre plads at dyrke kaffe på, og i værste fald en udryddelse af den vilde arabica bønnen.

Arabica bønnen står for 75-80% af alt dyrket kaffe i verden, men er utrolig sårbar over for temperaturstigninger. Den optimale dyrkningstemperatur for arabica bønnen er 15-24 grader. Stiger temperaturen over de næste årtier med 2-2,5 grader, kan det betyde udryddelsen af vilde arabica bønner. Den vilde kaffe er essentiel for diversiteten af den opdrættede kaffe. Alle disse ting har indflydelse på smag, aroma og prisen af kaffen.

Prisen på kaffe steg i mellem 2010 og 2011 med mere end 25% i salgspris og denne må ventes udelukkende at stige igennem de næste mange år.

Det menneskelige aspekt

Det er dog langt fra kun kaffeplanterne der lider under de forhøjede temperaturer. Omkring 120 millioner mennesker arbejder med produktion og forarbejdning af kaffe og disses job kan, selvom det er ude i fremtiden, være i fare. Disse mennesker er nogle af verdens mest fattige, og en nedgang i kaffeproduktionen vil derfor være katastrofal.

Allerede i 2012-13 faldt produktionen så meget i Centralamerika med 500 millioner dollars og kostede 350.000 mennesker deres job. Omkring 25 millioner mennesker arbejder på verdensplan med dyrkning af kaffe, så hvis ikke der findes nye måder at dyrke arabica bønner på, vil det få store konsekvenser for disse mennesker.

Klimaforandringerne påvirker ikke bare kaffeproduktionen på lang sigt. Den øgede regnmængde er med til, at udvikle sygdommen Hemileia vastatrix også kaldet bladrust. Bladrust kostede i 2012 op mod 85% af kaffehøsten i Guatemala.

Kaffe _producent

 Redningen for kaffe?

Er kaffen så bare dødsdømt tænker du måske. Selvfølgelig er den ikke det. Flere og flere kaffemærker er begyndt at sælge det såkaldte UTZ certificerede kaffe. Dette er kaffe der er produceret bæredygtigt på baggrund af en lang række krav, stillet til kaffe producenterne.

Med UTZ certificering betaler du desuden lidt ekstra for, at hjælpe producenterne til bedre levevilkår, bedre mulighed for bæredygtig produktion og sikring af den fremtidige kaffeproduktion.

Om kaffen bliver udryddet eller ej skal ikke være op til os at vurdere. Én ting er dog sikkert; der skal ske drastiske ændringer hvis kaffen, som vi kender den i dag, ikke skal ændre sig markant over de næste årtier.