Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 20. juli 2021

Tag skridtet som iværksætter eller freelancer

For blot få år siden var freelance arbejde ikke velset på samme måde som man ser det i dag. Virksomheder er i dag blev meget mere åbne overfor at ansætte freelancer-medarbejdere i midlertidige stillinger, som for eksempel, eksperter på et særligt område, eller til at løse specielle opgaver.

En freelancer arbejder typisk i eget firma og kan derfor på mange måder sammenlignes med iværksættere. Begge titler indebærer at have sit eget firma, skaffe sine egne opgaver og selv stå til ansvar for opgaver, indtægter og udgifter i forbindelse med arbejdet.

Som selvstændig har du en masse frihed i forhold til hvor og hvornår man arbejder, og typisk vil man selv sortere i hvilke opgaver man tager, så man kan fokusere på de opgaver man brænder for. Men der er selvfølgelig også en række regler og formaliteter som skal overholdes, og derudover er det vigtigt at være disciplineret omkring både arbejdstider og indtægterne.

Derfor skal du blive selvstændig

Som nævnt ovenfor, så er freelancere blive meget populære som arbejdskraft, hvilket giver gode muligheder for at finde arbejde. Samtidig er Danmark en af de bedste lande i verdenen at være iværksætter i, da der mange tiltag som gør det nemmere at låne penge, skabe et netværk og få rådgivning.

Teknologien i dag gør det også meget nemmere at blive selvstændig. I dag er mange virksomheder udelukkende onlinebaseret, og mange succesfulde online webshops er startet fra et hjemmekontor eller lignende. Udover potentialet som internettet har givet i forhold til online forretningsmuligheder, så er der ligeledes mulighed for at kommunikere online og skabe forretningsforbindelser, også til offline virksomheder.

Den største fordel ved at være selvstændig er friheden til selv at bestemme. Alt fra lokation, tider og redskaber er op til dig selv, hvilket giver en frihed du sjældent får andre steder. Succes som freelancer er ikke altid lige let, og derfor er det op til dig selv at skabe din succes.

Regler og formaliteter

Hvis du tjener mere end 50.000 kroner om året som selvstændig, så er det påkrævet at du bliver registreret som virksomhed. Den mest almindelige virksomhedsform for freelancere og selvstændige er en enkeltmandsvirksomhed. Denne virksomhedsform er simpel at registrere og der er intet krav om kapital.

Ved enkeltmandsvirksomheder hæfter du personligt og ubegrænset. Så hvis din virksomhed arbejder med større investeringer eller lagerbeholdning, kan andre virksomhedsformer oftest være bedre. Erhvervsstyrelsen gennemgår her de forskellige virksomhedsformer, samt regler om kapital, hæftelse og mere.

Som freelancer vil du typisk ikke have behov for at importere varer, købe forsikring til ansatte eller indhente særlige tilladelser. Vi anbefaler altid at du læser mere om de særlige krav og regler der måtte være indenfor den branche du ønsker at arbejde i.

Hvordan ser fremtiden ud?

Hvis du vælger at tage springet som selvstændig, så er det vigtigt at have planlægningen i orden. Budgettering, markedsføring og en forretningsplan er vigtigt på det personlige plan. Dette gør at der er styr på den daglige arbejdsgang, målsætning og motivation, men særligt overfor mulige partnere, investorer og dit netværk er det en klar fordel at have en klar strategi.

Som selvstændig har du alle muligheder for selv at vælge dine samarbejdspartnere og opgaver, men som ny på markedet er der formentlig ikke nogen der kender til dig eller din virksomhed og derfor er det vigtigt at komme i gang med at skabe netværk. Særligt hvis det drejer sig om en online virksomhed er det vigtigt at arbejde hårdt med at skabe en online tilstedeværelse, for eksempel ved hjælp af Google AdWords.

Når alt dette er sagt, så er det vigtigste at du virkelig brænder for at blive selvstændig, om enten det er som freelancer eller iværksætter. At være selvstændig på fuldtid kræver at du afgiver dit sikkerhedsnet som almindelige ansatte har. Men samtidig er du fri til at skabe din egen success og indtjening, præcis som det passer dig.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?