Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 20. juli 2021

Danmark spænder ben for freelancere

Undersøgelse af Ekspertvalg.dk viser, at Danmark sakker bagefter, når det kommer til at bruge freelancere i erhvervslivet. Nye tal fra SKAT viser, at der i år 2013 var 2.795 freelancere i Danmark. Det svarer til at én procent af den danske arbejdsstyrke udfører freelancearbejde. Sammenlignet med vores europæiske nabolande er dette tal relativt lavt. I år 2014 var der eksempelvis 4,2 millioner freelancere i Storbritannien, hvilket udgjorde hele 13,9 procent af den totale arbejdsstyrke i Storbritannien.

Hvis procentdelen af freelancere i Danmark var lige så stor som i Storbritannien,  ville der være tæt på 400.000 freelancere herhjemme. Sat i forhold til antallet af arbejdsløse i Danmark, 130.000, kan freelancebranchen være et interessant fag at fokusere på i fremtiden.

Kilde: ons.gov.uk og journalistforbundet.dk

Hvilke fordele er der ved at være freelancer?

Fordelen ved freelancearbejde er, at det skaber mulighed for arbejde for arbejdsløse. Derudover har virksomheder mulighed for at anskaffe sig midlertidig arbejdskraft, uden at skulle fastansætte medarbejdere. Freelancearbejde har en gavnlig effekt, da ikke kun arbejdsløsheden bliver sænket, men Danmark kan også nyde godt af de skattepenge, som freelancearbejdet er med til at generere.

Lovgivning i forhold til freelancearbejde

Der er mange fordele ved at gå freelance, da man i de fleste tilfælde kan arbejde når og hvor man vil. Men lovgivningen på freelanceområdet gør det kompliceret for arbejdsløse og nyuddannede at arbejde som freelancere. For godt et år siden kunne man på Journalisten.dk læse, at som lovgivningen på arbejdsmarkedet er nu, skal en freelancer stadig have 1.924 lønnede arbejdstimer inden for tre år, for at beholde retten til dagpenge. Dette kan virke umuligt for mange freelancere på et arbejdsmarked dækket af projektansættelser, vikariater og ad-hoc-opgaver. Derfor løber freelancere en stor risiko, da de aldrig kan være sikre på hvor meget arbejde de kan få i løbet af en måned.

Hvem er de mulige freelancere i fremtiden?

I Danmark er ledigheden størst i erhvervsservicebranchen, hvor 4.344 i dag er ledige og i information og kommunikationsbranchen hvor 2.774 er ledige.

Herunder er de uddannelser, ifølge DR, som uddanner flest ledige, følgende:

Kilde: dr.dk

Ifølge Odesk.com, som er en af verdens største formidlere af freelancere, er de følgende brancher de mest succesfulde og freelancebeskæftigende i Danmark: Teknologi, admin support, tekst og oversættelse, design og multimedie.

De nyuddannede har altså rig mulighed for at blive freelancere, især hvis de kommer fra de uddannelser DR nævner, og kan arbejde inden for ovenstående brancher. Skal Danmark oppe på niveau med resten af EU-landene, hvor mængden af freelancearbejde i gennemsnit er steget med 46 procent de seneste ti år, skal der nogle lovændringer til, der sænker de økonomiske risici for freelancerne.

I artiklen fra Journalisten.dk udtalte politikerne, at de i år 2015 vil se på mulige ændringer i lovgivningen, der kan gøre det mere fordelagtigt at være freelancer. Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, udtalte følgende i artiklen »Jeg vil gerne være med til at se på problemstillingen om, at ikke alle timer tæller med, når man opgør genoptjeningskravet, da den problemstilling er rejst fra alle sider. Jeg vil tage en dialog med beskæftigelsesministeren og Folketingets beskæftigelsesordførere indenfor den nærmeste fremtid«. Spørgsmålet er dog hvornår denne ændring i lovgivningen kommer på dagsordenen.

Relaterede artikler
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?