Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 16. juli 2021

Finansiering af virksomhed: Guiden til virksomhedslån

Mangler du et virksomhedslån til at finansiere dit næste væksteventyr? Vi har samlet 4 virksomhedslån uden sikkerhed herunder. Du kan læse mere om forskellige lån til virksomheder under kampagnerne.

Reklameinformation
Rækkefølgen af nedenstående lån har bl.a. været påvirket af kommissionsniveauet for de enkelte kampagner. Læs mere om hvordan vi tjener penge.

Få styr på finansieringen med det rette lån til virksomhed

At blive iværksætter handler ikke kun om at få den gode idé, men også om hvordan det er muligt at få eksekveret idéen. En stor hindring i forhold til at komme i gang som iværksætter er muligheden for at få lån til opstart af egen virksomhed. Er du allerede godt i gang med driften, kan du søge et erhvervslån.

Der er i dag forskellige tiltag, som har mindsket behovet for personlig startkapital, for eksempel i form af det nye IVS. Læs eventuelt mere om kapitalkrav og selskabsformer og andre tips til iværksættere.

Uanset hvilken virksomhedsform du benytter, kan virksomheden være i situationer, hvor den har behov for at få tilført ny kapital. Vi gennemgår her, hvor du finder et lån til virksomhed, hvad du skal være opmærksom på, når du vil have et lån til køb af virksomhed, og hvordan du forbereder et pitch af din idé over for banker eller investorer.

ERHVERVSKREDIT
  • Du låner kun det, du har behov for, hvilket gør en erhvervskredit billigere end et almindeligt lån
  • Du har kun udgifter forbundet med de penge, du bruger
  • Den er hurtig at få i stand

Egenkapitalsfinansiering

Begrebet egenkapitalfinansiering dækker over mulige investorer, som indskyder kapital, hvilket giver dem en andel af virksomheden. I modsætning til bankerne vil investorer typisk ikke forvente at få renter af lånet eller at få pengene retur på et bestemt tidspunkt. Derimod indtræder investorerne som medejere i virksomheden, hvilket betyder, at du som virksomhedsejer må afgive noget af kontrollen. De mulige investorer, der er inden for egenkapitalfinansiering, er Business Angels og Venturekapital med flere.

Business Angels

Business Angels-konceptet dækker privatpersoner, som ønsker, med hele den indskudte kapital på spil, at investere i en virksomhed, som de mener, kan være rentabel på længere sigt.

I modsætning til bankerne er de mere risikovillige, da den mulige gevinst for dem er stor. Som iværksætter kan de netop være en mulighed for at få et virksomhedslån, der giver muligheden for at få ført virksomheden fra idé til realitet.

Business Angels er ofte dybt involverede i iværksættervirksomheden, da de selvfølgelig ønsker, at deres investering i virksomheden vokser. Typisk vil Business Angels investere inden for et område, de selv har ekspertise inden for, og de kan dermed være med til at præge virksomheden.

Venturekapital

Venturekapital er på samme måde en investor, som ønsker ejerandele i virksomheden til gengæld for det lånte beløb. Typisk dækker venturekapital-virksomheder med de helt store behov for kapital, gerne i tocifrede millionbeløb. Derfor involveres de ofte kun, når det gælder aktieselskaber, hvorfor de får aktieandele i virksomheden.

Hvis du som iværksætter er afklaret med at afgive ejerandele i bytte for et fordelagtigt lån til virksomhed, kan det sagtens anbefales at benytte sig af denne mulighed. Typisk er du selv nødt til at opsøge de rette investorer, da de sjældent selv opsøger iværksættere.

Konkurrencen er hård blandt iværksættere, så sørg derfor for, at det hele er på plads, og at det virker overbevisende.

Crowdfunding

Crowdfunding er et nyt fænomen, som er ved at sprede sig til hele Danmark. Her lader man en stor mængde mennesker finansiere et givent projekt. Crowdfunding realiseres typisk gennem en tredjepart, som fx Kickstarter.

Fordelen ved crowdfunding er, at man giver privatpersoner mulighed for at donere små beløb, hvilket betyder, at de fleste kun giver penge, som de godt kan tåle at miste. Ved crowdfunding får investorerne ikke en andel af virksomheden eller lignende, men derimod vil projektets ejer typisk opsætte nogle fordele, man som donor opnår. Alt dette styres i princippet af projektets ejere inden for retningslinjerne på fx Kickstarter.

Crowdfunding fungerer typisk på den måde, at projekter, som ikke når deres fundingmål, ikke får nogen penge. Dette øger sikkerheden for at få noget for pengene hos dem, de støtter. Iværksætterne undgår derimod at skulle udføre projektet for det halve beløb, men med de fulde forventninger fra dem, der har støttet.

Vil du vide mere om crowdfunding, kan du på skat.dk læse mere om de forskellige former for crowdfunding, samt hvilke skatteregler der gælder for denne form for finansiering.

Fonde og statsstøtte

Det første skridt som iværksætter, hvis du ønsker støtte fra en fond, er at finde fonde, som er relevante for projektet. Mange fonde er tilknyttet en bestemt branche eller virksomhedsform, som de kun vælger at støtte. For eksempel findes der fonde, som kun støtter grøn energi eller nye opfindelser. Der findes også mindre fonde, som støtter nystartede virksomheder, hvis disse umiddelbart har potentiale for at vokse.

En fond kan eksempelvis vælge at støtte med en garanti, så at iværksætteren kan gå til banken eller andre investorer med denne støtte i ryggen. Andre fonde yder virksomhedslån, hvor andre igen støtter med et mindre beløb eller en ekspert, som kan deltage i ledelsesarbejdet.

Statsstøtte gives sjældent, da det vil være konkurrencevridende, hvis staten vælger at støtte en privat virksomhed frem for en anden. Men der findes dog en række emner, som staten ønsker at støtte. For eksempel vil enhver form for iværksætteri, som skaber arbejdspladser på Bornholm, have mulighed for at søge denne støtte.

Du kan finde mere information om Statens tilskudspuljer her. Vær dog opmærksom på, at statsstøtte i de fleste tilfælde blot vil bestå af rådgivning eller lignende.

Lån til køb af virksomhed

Ønsker du i stedet at købe en etableret virksomhed, er der også mulighed for at få finansieret dit køb. Med et virksomhedslån kan du nemlig også købe en etableret virksomhed. Her er det en god idé, at du danner dig et overblik over den virksomhed, du ønsker at købe, inden du anmoder om et virksomhedslån.

Ved overdragelsen af en virksomhed har både sælger og køber pligt til at undersøge faktorer, der kan have betydning for virksomhedens salgsværdi. Her vælger de fleste at få lavet en due diligence-undersøgelse, hvor du får vurderet virksomhedens værdi og potentiale, som danner grundlaget for forhandlingen af virksomhedskøbet.

Rapporten kan indeholde flere ting, men ofte vil den fokusere på følgende områder:

  • Kontrakter og immaterielle rettigheder
  • Virksomhedens regnskab
  • Skattemæssige forhold
  • IT forhold
  • Marketing i forhold til produkter, strategier, og markedsføring
  • Virksomhedens ledelse
  • Offentlige tilladelser

Hvis du selv sørger for at få lavet en due dilligence-undersøgelse af virksomheden, vil du få et bedre indblik i virksomheden. Du vil have mulighed for en bedre handel, da det giver dig mulighed for at genforhandle prisen for virksomheden. Ønsker du at få foretaget due diligence i forbindelse med lån til køb af virksomhed, vil det typisk være din advokat, der udfører undersøgelsen i samarbejde med en revisor.

Det kan du bruge dit virksomhedslån til

Der kan være mange årsager til, at du ønsker at tage et virksomhedslån. Som ny iværksætter kan det være nødvendigt at låne penge til driften af virksomheden, hvorimod du senere hen måske vil bruge et virksomhedslån til at udvide din virksomhed. Dette kaldes også henholdsvis driftsfinansiering og vækstfinansiering.

Driftfinansiering

I nogle tilfælde kan du som iværksætter mangle penge til at finansiere driften af din virksomhed. Som ny iværksætter kan det især være et problem af få råd til de små ting, der opretholder driften af virksomheden. Det kan f.eks. være udgifter forbundet med indkøb af varelager eller inventar. Her kan du tage et virksomhedslån, så du kan sikre at din virksomhed fortsat har en indtjening. Du kan f.eks. vælge at bruge dit lån til at investere i kopimaskiner til kontoret, betalingsterminaler til din butik eller til at hyre et inkassofirma til at inddrive udestående betaling hos dine kunder.

Vækstfinansiering

Ønsker du at bruge dit lån til virksomhed som en investering i forhold til at vækste virksomheden, kan du f.eks. vælge at bruge dit virksomhedslån til at ansætte flere medarbejdere, købe specialiseret software eller licenser eller investere i en hjemmeside til din virksomhed.

Krav til virksomhedslån

Ønsker du et lån til virksomhed, skal du være opmærksom på, hvilke krav du skal leve op til for at få et virksomhedslån. Hos de fleste låneudbydere skal din virksomhed nemlig leve op til en række krav, før du kan godkendes til et lån. Herunder kan du se, hvilke krav der bliver stillet til din virksomhed:

Krav til virksomhedslån
  • Du skal have et dansk CVR-nummer.
  • At din virksomhed har eksisteret i mindst 6 måneder.
  • At din virksomhed har en årlig omsætning på 400.000 kr. eller mere
  • At du har oprettet en firmakonto i din bank

Står du med en helt nyopstartet virksomhed eller kan du af andre grunde ikke leve op til ovenstående krav, er der stadig muligheder. Mange iværksættere vælger at låne penge privat og fører kapitalen over i deres forretning. Forskellen her er at du låner pengene som privat i stedet for på dit CVR-nummer. Du finder vores liste med udvalgte låneudbydere her:

Lån penge som privatperson.

Kravene til at søge om lån til virksomhed kan sagtens variere mellem de forskellige låneudbydere. Hos nogle låneudbydere vil der være krav om, at din virksomhed har været i drift i mere end 6 måneder. Hos andre kan være krav om, at du ikke er registeret i RKI, og at du hæfter personligt for lånet.

Overbevis investorer med dit pitch

Uanset hvilken finansieringsmulighed du vælger, skal du stadig kunne præsentere din idé overfor potentielle investorer. Det gør du ved at forberede en kort tale, der forklarer, hvorfor det er en god idé at investere i din virksomhed.

Herunder kan du se en oversigt over, hvilke ting der er en god idé at have med i dit pitch:

Hvad skal dit pitch indeholde?
  • Hvem du er
  • Hvilken værdi du skaber
  • Hvem dine kunder er
  • Hvordan du tjener penge på din idé

Vil du have lån til virksomhed hos en bank, forventes det også at du har en række forskellige dokumenter. Det vil bl.a. være en god idé, at du laver en forretningsplan og viser at du kan realisere din plan. Derudover skal du kunne stille sikkerhed for de penge som du låner, og vise at du selv kan investere penge i din virksomhed.

Ønsker du ikke at involvere banken i din finansieringsplan eller at sælge en andel af virksomheden til en investor, kan du finde tilbud på virksomhedslån her på ekspertvalg.dk.

Ansøg om virksomhedslån her

Udfyld formularen på bare 1 minut

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?