Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 20. juli 2021

Erhvervsnyheder: 5 interessante artikler fra februar

Hvilke interessante erhvervsnyheder har der været i løbet af februar?

Ekspertvalg.dk går vi meget op i at holde os opdaterede på, hvad der sker på erhvervsmarkedet i Danmark samt i udlandet. Derfor læser vi en hel del business nyheder, og de bedste af dem vil vi gerne dele med vores brugere.

Vi har derfor samlet fem spændende nyheder om virksomheder fra februar måned 2019 i dette blogindlæg. Du kan her læse en kort beskrivelse af vores udvalgte nyheder og samtidigt læse den bagvedliggende artikel, hvis du ønsker at læse hele nyheden.

Til slut har vi også samlet en række begivenheder, du bør holde øje med i marts måned. Disse giver dig et indblik i, hvad der sker af spændende ting i marts inden for erhverv og business. Læs med her og hold dig opdateret på, hvad der sker inden for erhverv i Danmark og udland.

Skepsis af kunstige øers påvirkning af det danske arbejdsmarked og BNP

I januar måned blev der i medierne skrevet meget om et nyt stort udviklingsprojekt, hvori ni kunstige øer skulle anlægges i Avedøre. Projektet står til at begynde allerede i 2022, og forventes at være færdigudbygget i 2040.

Ifølge en rapport fra Deloitte vil projektet skabe 12.000 nye arbejdspladser og mellem 15.000-30.000 afledte arbejdspladser. Derudover skønnes det fra Deloitte, at holmene vil øge Danmarks BNP med 54 milliarder.

I februar har der dog været adskillige artikler, der sætter spørgsmålstegn ved disse ellers lovende prognoser. Blandt andet har en professor i jobskabelse og -nedbrydelse udtalt, at tallene er grebet ud af luften. Derudover har også finansministeren udtalt, at der på nuværende tidspunkt ikke kan foretages vurderinger af projektets påvirkning.

“Det er – i det mindste på nuværende tidspunkt – ikke muligt at vurdere projektets konkrete påvirkning på strukturel BNP og strukturel beskæftigelse” fortæller finansminister, Kristian Jensen.

Du kan læse mere om projektet, samt den skepsis projektet har mødt hos Ingeniøren: Finansminister: Kunstige øer kommer næppe til at skabe større BNP.

Hver 10. dansker bliver på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik konkluderer, at en del danskere arbejder efter pensionsalderen. Opgørelsen viser, at 11,7% af danskere på 65 år eller derover stadig arbejder. Mere end en tredjedel af disse arbejder faktisk 35 timer eller mere. Der er dog også en stor andel på 34%, der kun arbejder 10 timer om ugen efter pensionsalderen.

Opgørelsen illustrerer ligeså, at mænd i højere grad bliver på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen i forhold til kvinderne. Den konkluderer også, at der er flere danskere, der bliver på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen end tidligere.

I 2008 arbejdede 9,4% efter pensionsalderen, hvorimod det i 2016 er steget til 11,7%. Stigningen virker muligvis ikke så stor igen, men ifølge chefkonsulent hos Danmarks Statistik, Pernille Stender, er der faktisk tale om en stigning på 50% i faktiske personer.

“Selvom stigningen i procent ikke ser voldsom ud, drejer det sig om en stigning på mere end 50 pct. i faktiske personer. I 2008 var der ca. 82.000 personer på 65 år eller derover, der var i beskæftigelse, mens tallet var ca. 128.000 i 2016” fortæller chefkonsulent Pernille Stender.

Du kan læse mere om statistikkerne vedrørende arbejde efter pensionsalderen i denne pressemeddelelse: Næsten halvdelen af de beskæftigede over pensionsalderen arbejder under 20 timer om ugen.

704 virksomheder gik konkurs i januar

En ny analyse fra Experian viste, at der er langt flere konkurser i år end der var sidste år på samme tidspunkt. I januar måned sidste år måtte 357 virksomheder dreje nøglen om, derimod gik hele 704 virksomheder konkurs i januar 2019.

Tallene viser, at det står specielt hårdt til i Region Hovedstaden. Sidste år gik kun 104 virksomheder konkurs. Dette tal er steget med 350% i år, da hele 469 virksomheder i Region Hovedstaden gik konkurs. Derved er flere virksomheder gået konkurs i Region Hovedstaden i januar 2019 end i hele 2018 tilsammen.

I de andre regioner og byer ses der dog en anden tendens, da de fleste har reduceret antallet af konkurser fra januar 2018 til januar 2019, som konsulentchef hos Experian, Jakob Færgeman også påpeger.

“2019 er ikke startet godt ud, når vi ser på konkurser. Der kan være tekniske årsager til større udsving i antallet af konkurser fra måned til måned. Men tager man højde for disse udsving, er det dog stadig en pæn stigning i antallet af konkurser, som denne måned primært kan henføres til region Hovedstaden” fortæller konsulentchef, Jakob Færgeman.

Du kan læse mere om Experians konkursanalyse for januar her: 2019 er ikke startet godt ud, når vi ser på konkurser.

Danskerne handlede for 144 mia. kr. på nettet i 2018

I februar måned udgav Dansk Erhverv deres årlige statistik over danskernes e-handel for 2018. Denne viste, at danskernes e-handel lå på 144 mia. kr. i 2018, som altså repræsenterer en stigning på 10% siden 2017.

Ligeså viste denne, at danskerne oftest handler services på nettet primært i Danmark. 39% af den samlede e-handel er services fra Danmark, dog stærkt efterfulgt af services i udlandet på 25%. Danskerne handler dog stadig også en del varer på nettet i Danmark, da 28% af den samlede e-handel kommer derfra.

Danskerne er dog ikke så tilbøjelige til at købe varer fra udlandet online, hvilket illustreres i, at denne kun står for 9% af den samlede e-handel i 2018. Du kan læse mere om danskernes e-handel for 2018 hos Dansk Erhverv: E-handel 2018 for 144 mia.

Store besparelser: 65 mia. kr. blev overført via MobilePay sidste år

Betalingsrådet har set på danskernes betalingsmetoder. Ud fra dette har de blandt andet kunne konkludere, at vi danskere betaler meget mindre med kontanter i dag sammenlignet med 2009. Faktisk er brugen af kontanter faldet med hele 75%.

Undersøgelsen viser ligeså, at danskerne sidste år havde 4,1 mio. brugere, der foretog omkring 200 millioner person-til-person overførsler. Dette svarer altså til, at der sidste år blev overført 65 mia. kr. via MobilePay. Dette er en udvikling, der har sparet samfundet en del penge, da de samfundsmæssige omkostninger ved en MobilePay overførsel er meget lavere end ved en kontantbetaling.

Det er derfor vigtigt, at virksomheder benytter sig af digitale løsninger, som MobilePay er. Dette gør det ikke kun lettere for kunderne og dermed virksomheden selv, men er samtidig med til at spare samfundet for endnu flere penge.

”Bankerne arbejder ihærdigt på at udvikle effektive digitale betalingsløsninger til danskerne. Det har medvirket til, at de samfundsmæssige omkostninger ved betalinger på bare et årti næsten er halveret til glæde for både banker, forretninger og forbrugere” fortæller digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen.

Du kan læse mere om Finans Danmarks analyse af danskernes brug af MobilePay og dets betydning for det danske samfund her: MobilePay sparer samfundet for millioner af kroner.

Det sker der i marts måned

Udover at give dig overblik over nogle af de interessante erhvervsnyheder fra februar måned, vil vi også gerne give dig et indblik i, hvad der sker i marts.

Vi vil derfor i dette afsnit opsummere to interessante begivenheder, der sker i marts måned inden for business og erhverv, som du måske kan have interesse i at følge med i.

1. København erhvervsliv som vækstmotor for Danmark

Den 18. marts skal der være en debat omhandlende, hvordan Københavns erhvervsliv kan virke som en vækstmotor for resten af Danmark. Debatten afholdes af Small Great Nation, der sammen med Københavns Kommune vil komme ind på, hvordan København kan påvirke danske vækstmuligheder.

Debatten tager udgangspunkt i Small Great Nations rapporter om styrkepositioner og potentialer, sammenhængskraft og fremtidens arbejdsmarked. Temaet for debatten er, hvordan København kan påvirke hele Danmark og skabe både vækst, muligheder og vidensdeling, som hele landet kan drage fordel af.

I debatten deltager blandt andet Københavns Borgermester, den administrerende direktør i Københavns Lufthavne og mange flere.

2. Ændringer i overenskomster

Arbejder du i butiksbranchen eller på et lager eller lignende? Så skal du holde øje med din lønseddel, da der sker ændringer i din overenskomst, som træder i kraft pr. 1. marts 2019.

I butiksoverenskomsten sker der for eksempel en regulering af minimallønnen, som gør at denne pr. 1. marts stiger. Derudover kommer der nye satser for forskudstillæg, som du skal være opmærksom på, hvis du eksempelvis arbejder om natten eller i weekenden.

I lageroverenskomsten stiger normallønnen med 2,50 kr. i timen d. 1. marts 2019. Ligesom i butiksoverenskomsten kommer der også nye satser for forskudstillæg, som stiger i starten af marts.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?