Sammenlign priser på kopimaskiner
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Kopimaskiner - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut

Antal maskiner?

Det tager under et minut
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Entrepreneur
Tv2
Berlingske Business
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 20 juli 2021

Hvad er forskellen på lasertoner og blækpatroner?

Forskellen på blækpatroner og lasertoner

Mange kender ikke den reelle forskel på blækpatroner og lasertoner til printer. Generelt tror folk, at en laserprinter ved hjælp af lasertoner bare kan printe hurtigere end en printer med blæk, men forskellen er større end som så. Forskellen ligger nemlig ikke kun i selve blækket og toneren, men også i de funktioner som en kopimaskine har, altså om det er en laserkopimaskine eller blækkopimaskine.

Indhent op til 4 tilbud på kopimaskine

Udfyld formularen på under to min. og vi klarer arbejdet for dig

Indhent tilbud nu

Lasertoner

En lasertoner eller laserkassette adskiller sig i høj grad fra en normal blækpatron. En lasertoner består nemlig ikke af en flydende masse, men er derimod “blæk” i pulverform. Pulveret farver utroligt meget, og overførers ikke på samme måde som almindelig blæk.

Måden en lasertoner fungerer på, er ved at pulveret overføres til en rulle, som printes på papiret via en elektrisk ladning. Toneren overføres derfor til papiret ved hjælp af den varmeudvikling, som laseren laver. Af samme årsag er der nogle begrænsninger ved tonerne i forhold til fotopapir og andet behandlet papir. Denne type papir tåler nemlig ikke den varmeudvikling, som kopimaskinen laver.

De fleste kopimaskiner er i dag udstyret med en lasertoner, da en lasertoner ved hjælp af den avancerede teknologi, kan printe langt hurtigere end en blækpatroner. Derudover har en lasertoner langt højere kapacitet end en blækpatron, eftersom en toner har en kapacitet på helt op til 3000 print. Dette betyder, at man ikke behøver at skifte toner lige så ofte, som man skal skifte en blækpatron.

Lasertoner

Blækpatroner

Blækpatroner bruger, som de fleste ved, flydende blæk, som påføres papiret via dyser. Der er stor forskel på de dyser, som de forskellige printere bruger. En almindelig printer bruger dyser, som laver dråber på omkring 15 picoliter, hvorimod en fotoprinter laver dråber på omkring 2-4 picoliter. Derudover varierer antallet af farvepunkter (DPI) fra printer til printer, hvilket har indflydelse på kvaliteten. 

Det at blækpatroner giver mulighed for at have forskellige dråbestørrelser, og at mængden af blæk kan variere alt efter funktion, betyder, at nogle er velegnet til tekstprint, og dermed er en kopimaskine henvendt til erhverv, hvorimod andre er velegnet til foto. En blækprinter er nemlig bedst til at printe billeder i høj kvalitet, og som tidligere nævnt er det kun en blækprinter, som kan benytte fotopapir.

Der er dog den ulempe med blækpatroner, at de ikke tillader hurtig printning, hvilket en lasertoner gør. Herudover holder blækpatronerne ikke lige så længe som en lasertoner, hvorfor den skal skiftes oftere.

Blækpatroner

Fordele og ulemper

En af de klare fordele ved en lasertoner er, at den gør det muligt for laserprinteren at printe langt hurtigere, hvilket gør laserprintere og kopimaskiner ideelle til erhverv. I forlængelse af dette, så har en lasertoner også langt højere kapacitet end en blækpatron, hvilket betyder, at lasertoner er bedre til erhverv eller i kopimaskiner.

Der er dog den ulempe ved lasertoner, at man som sagt ikke kan bruge fotopapir. Dette betyder, at en blækprinter har den fordel, at den er velegnet, når man skal printe billedmateriale, hvilket i visse tilfælde kan være en fordel.