Kundeservice: 38 41 03 00
Mandag - torsdag kl. 09:00 - 20:00
Fredag kl. 09:00 - 16:00
Sidst opdateret: 14. februar 2019

Skal du starte restaurant eller cafe? Disse ting stopper dig

Skal du starte restaurant eller cafe? Disse ting stopper dig

Info om restaurant og café

Hvis den store iværksætter drøm er at eje en café eller restaurant, så er der yderligere krav og tilladelser, som man skal være opmærksom på. Selvfølgelig skal virksomheden have en klar forretningsplan og startkapital samt skal finansieringen være på plads til køb af f.eks. et kassesystem med tilhørende dankortterminal, ligesom alle andre virksomhedsideer. 

Du kan udarbejde et budget over, hvilke investeringer du skal lave i forbindelse med at starte din restaurant. Dette kan eksempelvis indeholde leje af lokaler, kasseterminal m.m. Derefter kan man starte med at tænke på typen og lokationen af restauranten. Lokationen er afgørende for kundegrundlaget, men lokationen og typen af restaurant skal også stemme overens med kundernes forventninger. Det er eksempelvis atypisk at placere en fin restaurant i udkandtsdanmark. Typen af restaurant har indflydelse på reglerne, men typen afhænger også af iværksætterens forventninger og ønsker. 

Når man skal skabe en forretningsplan er det derfor vigtigt, at man noteret alle tanker omkring forretningsplanen. Skal det være en café eller restaurant, skal det være billigt eller dyrt og hvad er det overordnede tema? Da alle disse ting har indflydelse på regler, succesrate og meget mere.

Udover at starte et helt nyt sted, så er det selvfølgelig også muligt at overtage eksisterende restauranter eller caféer og sætte sit personlige præg på denne. Som en tredje mulighed kan man vælge at købe sig ind i et franchise. Et franchise har mange fordele når det gælder marketing og tilknyttede ressourcer og aftaler, men giver ikke samme frihed som mange iværksættere stræber efter.

Når din virksomhed er etableret og løber fornuftigt rundt, kan det være at du ser potentiale i at udvide eller åbne endnu en restaurant eller café. Måske kræver det finansiering at gribe denne mulighed og mange virksomheder oplever at et erhvervslån, giver den økonomiske fleksibilitet, som en sådan investering kan kræve.  

Formaliteter og regler

Erhvervsvirksomheder som arbejder med fødevarer er påkrævet at overholde den fælles EU-lovgivning. Reglerne er meget omstændige for at beskytte både restauranter og forbrugere. Man skal desuden registreres hos Fødevarestyrelsen ved at udfylde en blanket online.

Derudover skal man være opmærksom på kravene for hygiejne og opbevaring af alle fødevarer. Der findes guider omkring dette på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Myndighederne har ret til komme på uventet besøg i virksomheden, i denne forbindelse uddeles de velkendte smileys. Myndighederne har autoritet til at lukke din restaurant eller café, hvis den ikke overholder reglerne, hvorfor der også er krav til at man har systematiseret egenkontrol.

KaffeserveringHvis virksomheden ønsker at servere nogen form for alkohol, så er det nødvendigt at have en alkoholbevilling. Alkoholbevillingen udstedes af politiet, og der er her nogle skærpede krav i forhold fx. gæld til det offentlige, tidligere relevante overtrædelser og lignende.

Hvis man driver forretning som på nogen måde er mobil, så er der krav til at man registreres således. Dette gør sig gældende hvis man sælger fødevarer alle andre steder end den registrerede lokation, som for eksempel i en pølsevogn, fiskebil eller lignende. Gør dette sig gældende så skal virksomheden registreres som en mobil fødevarevirksomhed.

Bagatelgrænse eller privat madlavning

Da myndighederne regulerer fødevarebranchen i høj grad, så er der lavet nogle retningslinjer for hvornår det drejer sig om madlavning i privat regi eller under en bagatelgrænse. Hvis man hører under dette, så står man i princippet kun til ansvar for at hygiejnen er på plads, og at man dermed ikke gør nogle syge.

Begrebet “privat madlavning” dækker, udover selve madlavning i det private, over det at give mad væk til beskedent omfang til familie og venner, bed & breakfast, pensionater, lejre og lignende som ikke har et kommercielt fokus på maden.

I zonen mellem privat madlavning og professionel fødevareproduktion finder man den såkaldte bagatelgrænse. Her gælder de samme regler omkring hygiejne som beskrevet ovenfor. Man er under bagatelgrænsen hvis virksomheden ikke har fødevarer som den primære aktivitet. Det vil sige at skoleboder, vejboder, frisører som serverer drikkevarer samt foreninger som har salg af slik, is og sodavand. Dette gælder også, hvis man udelukkende har et køkken som modtager færdiglavet mad.

Læs mere om reglerne hos Fødevarestyrelsen.

Ønsker du at se eksempler på restauranter startet af andre personer, kan du se en liste samt bedømmelser her.