Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 20. juli 2021

Se hvilke brancher, der har størst arbejdsglæde

Disse brancher har mest og mindst arbejdsglæde

Arbejdsglæde og work-life balance er noget, både virksomheder og privatpersoner går op i. Virksomheder fordi en god work-life balance giver gode og produktive medarbejdere, og privatpersoner fordi, de selvfølgelig også går op i at have en god trivsel og hverdag.

Derfor har vi på Ekspertvalg.dk valgt at undersøge nærmere, hvilke brancher der netop har mest og mindst arbejdsglæde. Det har vi gjort med udgangspunkt i en stor rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Fra denne rapport har vi udtrukket data om ni specifikke områder, som, vi mener, er et udtryk for, hvor stor arbejdsglæden er indenfor forskellige brancher.

Vi har taget udgangspunkt i data fra følgende kategorier:

  1. Angstsymptomer
  2. Arbejdstid
  3. Følelsesmæssige krav
  4. Jobusikkerhed i forhold til arbejdsløshed
  5. Jobusikkerhed i forhold til forflyttelse
  6. Konflikter mellem arbejdsplads og privatliv i forbindelse med energi
  7. Konflikter mellem arbejdsplads og privatliv i forbindelse med tid
  8. Træthed og søvnproblemer
  9. Uoverskuelighed og stress

Ekspertvalg.dk er en sammenligningstjeneste til virksomheder og selvstændige, hvor du gratis kan få flere tilbud på din nye kopimaskine, hjemmeside, betalingsterminal el lign. Alle ansøgninger er uforpligtende.

Brancher hvor work-life balance er bedst

If you would like to use this image on your website, use the embed code below:

De brancher, der er karakteriseret ved at have bedst work-life balance, er færdiggørelse af byggeri, kemi og medicin, opførelse og nedrivning af byggeri, transportmidler, elektronik, religiøse institutioner og begravelsesvæsen, træ og møbler, landbrug, skovbrug og fiskeri, metal og maskiner og anlægsarbejde.

Fælles for størstedelen af disse brancher er, at der er tale om meget håndgribelige og aktive erhverv. Der er en del håndværksbrancher som anlæg, metal og maskiner, landbrug, skovbrug og fiskeri, træ og møbler og byggeri.

Noget kunne tyde på, at netop disse brancher karakteriseret ved stor frihed, har en større grad af work-life balance end mange andre typer brancher.

Brancher hvor work-life balance er mindst

If you would like to use this image on your website, use the embed code below:

De brancher, der er karakteriseret ved at have mindst work-life balance, er undervisning, slagterier, døgninstitutioner og hjemmepleje, restauranter og barer, daginstitutioner, rengøring, hospitaler, transport af passagerer, universiteter og forskning og transport af gods.

Det, størstedelen af disse brancher har til fælles, er, at der er tale om typer af erhverv, der stiller forholdsmæssigt store følelsesmæssige krav til medarbejderne. Eksempelvis er både undervisning, døgninstitutioner og hjemmepleje, daginstitutioner og hospitaler, hvor medarbejderne har en tæt kontakt med mennesker.

Derudover har brancherne også det tilfælles, at arbejdet i særlig grad tager energi fra privatlivet, samt at de er præget af træthed efter arbejdet.

Anbefaling: Du kan læse mere om erhvervsnyheder og økonomi på nyhedssiden Erhvervsindsigt.dk.

Hvad skaber arbejdsglæde, og hvad er work-life balance?

Der er mange forskellige bud på, hvad der skaber arbejdsglæde, og hvad en god work-life balance er. Det er selvfølgelig op til det enkelte individ at afgøre og afstemme med sig selv, hvad der er vigtigst i forhold til dennes privat- og arbejdsliv.

Her på Ekspertvalg.dk har vi udvalgt ni forskellige parametre fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø rapport “Tal og fakta om arbejdsmiljøet” for at give vores bud på, hvilke brancher der er præget af mest arbejdsglæde og work-life balance.

De ni parametre, vi har udtrukket data om, er:

Work-life balance
EmneForklaring

Angstsymptomer

Det giver nærmest sig selv, at et arbejde, hvor medarbejderne har angstsymptomer ikke er fordelagtigt.

Arbejdstid

I forhold til at få privat- og arbejdsliv til at hænge sammen spiller arbejdstid en stor rolle.

Følelsesmæssige krav

I de erhverv hvor der stilles store følelsesmæssige krav til de ansatte, kan det være svært at lægge arbejdet fra sig, når man kommer hjem.

Jobusikkerhed i forhold til arbejdsløshed

At føle sig usikker i forhold til arbejdsløshed, kan skabe mange bekymringer, som fylder i det private.

Jobusikkerhed i forhold til forflyttelse

Det samme gælder i forbindelse med jobusikkerhed i forhold til forflyttelse, hvor det kan være mange bekymringer forbundet med risikoen for at skulle flytte hele sin familie eller pendle langt.

Konflikter mellem arbejdsplads og privatliv i forbindelse med energi

Hvis arbejdet tager for meget energi, og medarbejderen ikke får restitueret ordentligt i sin fritid, kan det skabe et dårligere familieliv.

Konflikter mellem arbejdsplads og privatliv i forbindelse med tid

Har medarbejderen ikke tid til familien, vil dette på samme gå udover familielivet, som i sidste ende kan betyde, at medarbejderen føler sig splittet mellem arbejde og familietid.

Træthed og søvnproblemer

Lider medarbejderen af træthed og søvnproblemer, kunne dette være et tegn på en ubalance i forhold til work-life balance.

Uoverskuelighed og stress

Hvis medarbejderne ofte føler sig stressede, og de føler, at de har mistet overblikket, kunne dette ligeså være et tegn på en ubalance i forhold til work-life balance.

Sådan har vi lavet undersøgelsen

Vi udvalgte først de ni områder, som vi mener fortæller noget om work-life balance. Derefter udtrak vi resultater fra rapporten for disse ni områder og behandlede dem ved at ranke brancherne efter deres placering i rapporten.

Endelig udregnede vi en gennemsnitlig placering for alle brancherne, hvilket dermed opsummerer work-life balance afmålt efter de ni parametre. Rapporten er udarbejdet af Det Nationale Forskningscenters Arbejdsmiljøs rapport og kan findes på linket over tabellen.

Ekspertvalg.dk sammenligner tilbud fra danske leverandører på forskellige B2B-relaterede produkter. Du kan bl.a. sammenligne erhvervslån, POS-systemer og kaffeautomater. Altid gratis og uforpligtende ansøgninger.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?