Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads
Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 30. september 2022

ERP system

Info om ERP systemer

Hvad er et ERP system?

Langt de fleste virksomhedsejere kender til, at det til tider er svært at bevare overblikket hvad der sker i virksomheden, hvad enten der er tale om medarbejdere, eller lager- eller økonomistyring. Begrebet ERP (Enterprise Resource Planning) referer til lige netop dette, da man ved hjælp af et ERP system kan skabe et samlet overblik over en virksomhed, hvilket vil sige, at man betragter virksomheden som en helhed i stedet for mindre aktivitetsområder. Ordet “ERP system” er således betegnelsen for en form for integreret virksomhedssoftware, der håndterer størstedelen af virksomheden funktionelle områder, herunder:

  • Marketing
  • Salg og service
  • Logistik og distribution
  • Produktion
  • Medarbejdere
  • Økonomi

Hvad er fordelene ved et ERP system?

Implementeringen af et ERP system kan hjælpe til med den interne organisering af input og output fra virksomheden, samt til at holde styr på forretningstransaktioner mv.

Et ERP system er typisk bygget på én fælles database for hele virksomheden, hvilket skal ses i modsætning til virksomheder, hvor man vælger forskellige løsninger til forskellige afdelinger. Ved at samle det hele i ét fælles ERP system, vil man typisk opleve en masse fordele:

  • Et ERP system betyder færre fejl og dermed færre reklamationer
  • Et ERP system medfører ofte bedre kundeservice, da man har overblik over kunderne
  • Et ERP system betyder mere tid til udvikling
  • Et ERP system giver overblik over hele virksomheden og dennes likvider
  • Et ERP system kan forbedre samarbejdet med både kunder og leverandører
  • Et ERP system betyder hurtigere fakturering og dermed mere effektive processer
  • Et ERP system gør det muligt at håndtere alle virksomhedens ressourcer
  • Et ERP system holder styr på lageret og skaber overblik over leveringstider
  • Et ERP system betyder, at alle registreringer foregår ét sted, hvormed man undgår dobbeltindtastning

Forskellige typer af ERP systemer

ERP systemer har tidligere være begrænset til større virksomheder, der havde brug for at holde styr på mange forskellige processer. Dette er dog ikke længere tilfældet, da stadig flere mindre og mellemstore virksomheder implementerer ERP systemer.

Der findes efterhånden mange forskellige typer af ERP systemer, hvor nogle henvender sig mest til mindre og mellemstore virksomheder, mens andre er udviklet til større virksomheder. Forinden anskaffelsen af et ERP system, bør du derfor afdække virksomhedens behov. Antallet af funktionaliteter i ERP systemet vil typisk afhænge af virksomhedens nuværende og fremtidige størrelse. Der skal nemlig gerne være plads til, at virksomheden kan vokse med det erhvervede ERP system.

ERP systemer til små og mellemstore virksomheder

Udgifterne forbundet med at implementere et ERP system på tværs af en virksomhed, kan hurtigt løbe op i rigtig mange penge, hvilket udelukker de små og mellemstore virksomheder. I det sidste årti har de førende ERP leverandører dog forsøgt at gøre deres ERP løsninger billige nok for små og mellemstore virksomheder, hvorfor det ikke længere kun er store virksomheder der kan høste fordelene ved et ERP system.

Virksomheder med begrænsede ressourcer kan således også få del i de fordele, der er ved implementeringen af et ERP system, såsom lavere lager- og produktionsomkostninger, og en reducering i antallet af ansatte.

Små og mellemstore virksomheder vil ofte opleve, at de i højere grad end tidligere pludselig får brug for sammenhængende løsninger til f.eks. kommunikation, økonomi, fakturering, tidsregistrering, lagerstyring og flådestyring. Løsningerne skal desuden gerne være flerbrugerløsninger, så der er flere af virksomhedens medarbejdere der har adgang til dataen. I sådanne tilfælde kan et ERP system være en rigtig god idé, da et sådan system giver overblik over alle virksomhedens aktiviteter.

Hvis du har en mindre virksomhed og er villig til at investere nogle ressourcer i et ERP system, bør du overveje et open source eller sky-baseret (Cloud based) ERP system. De fleste af disse løsninger kan erhverves for en relativt lav månedlig ydelse, og du kan endda ofte kombinere dit ERP system med et CRM system eller andre sky-baserede løsninger. Dette betyder, at man i et vist omfang kan udvide sit ERP system i takt med at virksomheden vokser.

Hvad skal man overveje inden anskaffelsen af et ERP system?

Det første man skal tage højde for, når man skal anskaffe et ERP system, er funktionaliteten. Hovedparten af de førende ERP systemer understøtter de primære processer og funktioner i de fleste virksomheder, men der er typisk stor forskel på, hvor meget funktionalitet en standardløsning indeholder. Nogle standard ERP systemer har en stor funktionel bredde, mens andre er meget dybe på udvalgte områder. Alt afhængig af branchen, vil virksomheden have forskellige behov til ERP systemets funktioner, og det er derfor vigtigt, at den valgte standardløsning passer til lige netop de udfordringer, der dominerer branchen.

Forinden erhvervelsen af et ERP system bør virksomheden derfor afdække, hvilke processer der er særligt vigtige. Tekstilvirksomheder vil sædvanligvis have et stort behov for at håndtere et omfattende antal varianter af størrelse og farve på samme tid, mens det for et elselskab vil være vigtigere, at systemet kan håndtere forbrugsbaseret afregning og fakturering. Det er således vigtigt, at man på forhånd har afklaret, hvilke funktioner virksomheden har brug for, så man finder det standard ERP system der passer bedst til virksomhedens behov.

Virksomhedens behov for et ERP system vil således ofte afhænge af den branche den bevæger sig i, hvorfor der også findes ERP systemer, der er specialbyggede til eksempelvis kommuner, tandlæger, transportvirksomheder, fødevarebranchen mv.

Brancheløsninger er sædvanligvis bygget ovenpå et standard ERP system og indeholder, udover standardfunktionerne, yderligere funktionaliteter til de specialområder, som branchens virksomheder har. Et ERP system til bygge- og anlægssektoren vil eksempelvis typisk indeholde projekt- og tilbudsstyring.

Hvad koster et ERP system?

Prisen på et ERP system varierer typisk alt afhængig af størrelsen på din virksomhed, og hvorvidt du har behov for et simpelt eller avanceret ERP system. Hvis der er tale om et ERP system til en mindre eller mellemstor virksomhed, er der højst sandsynligt ikke brug for et voldsomt avanceret ERP system. Det modsatte vil derimod ofte gøre sig gældende for en større virksomhed, hvor der vil være brug for flere funktioner, hvis man skal være i stand til at holde overblikket over alle processer.

Hvis du mener, at din virksomhed kunne drage nytte af et ERP system, kan du udfylde kontaktformularen her på siden, hvorefter vi vil hjælpe dig med at få et fornuftigt tilbud på et ERP system, der passer til din virksomheds behov og ønsker.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?