Sammenlign priser på hjemmeside
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 21. juli 2021

Open Source systemer

Få tilbud på Open Source hos Ekspertvalg.dk

Et Open Source system er et internetbaseret CMS system, som anvendes til at administrere indhold på en hjemmeside. Det er oftest et gratis program eller software, som er tilgængelig for alle, som ønsker at anvende det. I modsætning til kommercielt udviklet software giver Open Source software brugeren mulighed for selv aktivt at deltage i videreudviklingen af hjemmesiden. Med et velvalgt Open Source system sørger du for, at indholdet på din hjemmeside let kan optimeres og tilpasses.

Da denne type software - i de fleste tilfælde - er gratis og frit kan downloades, betyder det også, at der oftest ikke vil være nogen form for teknisk support inkluderet, såfremt du har brug for det. Ønsker du at anvende et Open Source-program til din hjemmeside eller webshop, anbefaler vi, at du får et webbureau til at hjælpe dig - specielt med den tekniske del.

Ekspertvalg.dk samarbejder med flere danske webbureauer, der alle er specialister i Open Source. Overvejer du at anvende en platform til din hjemmeside, kan vi hjælpe med kontakten til et bureau. Udfyld formularen øverst på siden, og modtag op til 4 skræddersyede tilbud på webbureauer.

Hvad er Open Source Systemer?

Open Source er en betegnelse for et software program, som stilles til fri rådighed for brugeren, når en hjemmeside skal opbygges. Et Open Source tillader brugeren at udarbejde et website uden større bagvedliggende programmering.

Der findes i dag adskillige licenser til brugen, som hver har egne regelsæt. De kræver alle, at virksomheder overvejer systemets formål, inden du vælger et. Udgangspunktet er, at udviklere skaber bedre programmer, hvis de deler deres koder med hinanden. Herved sparer programudviklerne tid, da de ikke konstant skal skrive nye koder og slipper derfor for unødvendigt arbejde.

Historien bag Open Source Systemer

Ved softwarens oprindelse var ophavsretsbeskyttelsen af softwaren ikke noget, man tænkte på. Udviklingen af avancerede styresystemer betød, at softwaren fik en stigende værdi, hvilket for mange IT-udviklere ikke blev anset som positivt. Flere udviklere var af den overbevisning, at softwareudviklingen ville opnå betydeligt bedre resultater, hvis udviklerne havde mulighed for at samarbejde og bygge videre på eksisterende koder uden fokus på ophavsret.

I 1983 blev ‘Free Software Foundation’ grundlagt, som anses som baggrunden. Den bygger på, at man i fællesskab udvikler kildekoder og derved opnår den bedste mulige software, der skal være tilgængelig for alle.

Closed Source vs. Open Source Systemer

Grundlæggende kan CMS deles op i to kategorier: Open Source og Closed Source systemer.

  • Closed Source Systemer ejes af kommercielle virksomheder, som har udviklet og ejer den bagvedliggende programmeringskode.
  • Et Open Source System er oftest udviklet af en gruppe personer, som efterfølgende stiller programmeringskoden frit tilgængeligt for dem, som måtte ønske at benytte den.

Folk er ofte uenige om, hvorvidt et Closed Source system er at foretrække frem for et Open Source system. Mange af de største virksomheder, mediegiganter m.m. benytter sig i dag af Open Source Systemer og har opnået stor succes. Blandt disse systemer er blandt andet Joomla, Umbraco, Typo3 og WordPress.

Open source system

Tre former for Open Source systemer

Som nævnt tænker mange, at content-systemer er gratis, det vil de også som oftest være. Der findes dog forskellige former for software, som afgør, om denne vil være gratis for virksomheden.

  1. Først og fremmest findes der den omtalte kode, som tilbyder gratis licenser
  2. Derudover findes ‘købe CMS’ som, som navnet antyder, kræver, at du køber licenserne
  3. Den sidste kaldes bureau-udviklet CMS her skal licenserne oftest købes, og virksomhederne er låst af bureauet, som står for udviklingen af hjemmesiden

Du bør, som virksomhedsejer, gøre op med dig, selv hvilke behov du har og derefter vælge hvilken type Open Source system, du ønsker at benytte dig af.

Bestil tilbud på en webshop nu!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvorfor benytte sig af Open Source Systemer?

Først og fremmest er systemet billigt for virksomheden at anvende og skal ses som en investering på længere sigt. Mange tror, at Open Source i alle tilfælde vil være gratis for virksomhederne, der er dog også tilfælde hvor det vil koste penge.

En af grundene til hvorfor brugen kan ses som værende fordelagtigt, er grundet den fulde indsigt virksomhederne har i den kode, som programmøren har skabt. Denne indsigt giver mulighed for selv at ændre koden uden indblanding fra et webbureau.

Kontrol

Mange vælger systemerne grundet den øgede kontrol, som kommer sammen med denne type system. Du har muligheden for at kontrollere den pågældende kode og derved sikre dig, at den ikke gør noget, du ikke ønsker.

Nogle foretrækker denne type software, da det hjælper dem med at blive bedre programmører. Grundet åbenheden har personer mulighed for at komme med kommentarer og kritik, hvilket kan hjælpe brugerne.

Kvalitet

Da disse programmer er i konstant udvikling og er brugerbaserede, er du sikret en af de bedste løsninger, hvis du ønsker en opdateret software.

Samtidig er brugerne selv med til at forme denne type software, og du sikrer dig derfor, at resultatet i de fleste tilfælde bliver, som du forventer. Indblanding og forventninger til hvad webbureauerne tror virksomhederne ønsker, er undladt.

Fordele ved Open Source

Som nævnt er de fleste systemer gratis og kræver ikke yderligere udgifter til licenser. Derudover kan du selvstændigt træffe beslutninger angående din hjemmeside uden indblanding fra andre.

Endnu en fordel ses ved det lave kendskab til IT når systemerne anvendes. Hvis du skulle få brug for support, er internettets mange muligheder til rådighed, og det vil næsten altid være muligt at finde hjælp online.

Systemerne er ofte tilpasset af mange forskellige typer brugere, hvilket betyder, at brugervenligheden er i top. Netop brugerne er med til at sikre den optimale udvikling, og derfor er brugervenligheden i særklasse og af betydning, når der tales om fordele ved denne type software.

Afslutnigsvis kan sikkerheden ved denne type software antages som en stor fordel. Den åbne kildekode sikrer, at uafhængige parter kan kontrollere implementeringen af softwaren, herunder dennes sikkerhedsfunktioner, som sikrer, at du hurtigt vil opfange eventuelle fejl i sikkerheden.

Grunde til at vælge Open Source

Som nævnt er sikkerheden af god kvalitet, da kodens åbenhed sikrer, at flere øjne observerer ændringerne, og derfor hurtigt vil opdage, hvis der opstår fejl. Derudover nævnes fleksibiliteten, som refererer til de ressourcer, som kræves for at anvende systemet. De er minimale og gør derfor, at det kan anvendes på alle typer hardware, både Windows og Apple.

De primære grunde til at vælge en åben kode:

  • Friheden til selv at kunne vælge og kunne dele indholdet med hele virksomheden
  • Selv besidde muligheden for at administrere indhold
  • Selv vælge de elementer, du ønsker inkluderet på din hjemmeside
  • Muligheden for at prøve det gratis og derefter vælge eller fravælge denne type system

Begrænsninger ved brugen af Open Source Systemer

Da systemerne udbydes gratis, kan der være enkelte funktioner, du selv skal tilkøbe. Da programudviklerne ikke modtager kapital for deres ydelser, kræver det, at brugerne er villige til at dele deres koder med offentligheden uden at modtage betaling for denne.

Dette kan skabe en begrænsning i forhold til de interessetimer, programmørerne måtte ligge i at lave nye og opdaterede koder.

Bestil tilbud på en webshop nu!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Computer

De mest benyttede systemer

Der findes adskillige Open Source Systemer, som benyttes på hver sin måde. Enkelte systemer benyttes i højere grad end andre, blandt andet WordPress, Joomla, Drupal og Umbraco.

WordPress

WordPress er et af verdens mest benyttede systemet. Det er både brugervenligt, gratis og nemt at anvende. WordPress tilbyder, at du kan skabe dit eget domænenavn og kan være klar med din nye hjemmeside i løbet af meget kort tid.

Derudover er der mulighed for at vælge mellem adskillige designs, som gør, at du kan tilpasse din hjemmeside eller blog til præcis de ønsker, du har. WordPress er tilpasset SEO, hvilket betyder, at du kan få din hjemmeside eller blog til at få en højere placering, når der søges på diverse søgemaskiner.

Joomla

Joomla drives af frivillige og tilbyder en brugervenlig løsning for dig, som ønsker at lave websteder eller web-applikationer. Joomla sikrer samtidig, at hjemmesiden i sidste ende vil være overskuelig og let anvendelig for slutbrugeren.

På Joomlas egen hjemmeside er der guides og vejledninger til support, hvis problemer skulle opstå. Udover denne support tilbydes der ikke yderligere hjælp, og du er derfor nødsaget til at søge hjælp enten online eller betale dig fra det hos et webbureau.

Drupal

Drupal er et moderne CMS system. Du kan oprette en Drupal webshop med programmet. Hvis du ønsker at administrere og derved have fuld kontrol over din hjemmeside, argumenterer Drupal for, at deres system vil være fordelagtigt at vælge.

Drupal anbefales derudover til virksomheder, som ønsker at oprette kommercielle eller personlige websites, blogs, e-handels applikationer og sociale hjemmesider, hvilket vil sige, at Drupal kan anvendes i langt de fleste tilfælde. Det er muligt at vælge design og temaer, så din website får det ønskede image.

Umbraco

Umbraco er designet, så det har en meget enkel brugerflade, som gør, at de fleste kan benytte sig af det. Umbracos brugervenlighed lader dig fokusere på at få det ønskede budskab ud, i stedet for at skulle fokusere på hvordan teknologien hænger sammen.

Responsive hjemmesider er i dag foretrukket af de fleste, og det har Umbraco taget højde for. Ved hjælp af deres indbyggede mediebibliotek, er du ved hjælp af et enkelt klik sikret, at websitet kan vises på de forskellige enheder.

Umbraco har skabt et partnerprogram, som sikrer, at der altid vil være mulighed for at få support, hvis dette bliver en nødvendighed.

Open Source webshop

For at anvende systemet til en webshop, bør der anvendes et Open Source e-commerce system, der kan sættes op som en netshop.

Hvis du ønsker at benytte dig af Open Source programmer, er det stadigvæk muligt at tilkoble en webshop til din hjemmeside. De fleste af ovennævnte systemer tilbyder at udvide med webshops i systemet. Ud over webshops kan systemet også anvendes til at skabe et Open Source intranet.

Hvad tilbyder de forskellige Open Source Systemer?

Ovenfor blev Drupal hjemmeside nævnt som et succesfuldt Open Source system. Her tilbydes muligheden for selv at administrere og vedligeholde de produkter du måtte have i din webshop. Et andet eksempel ses ved Magento, som tilbyder brugen af mediastyle, som anvendes til kunder, der ønsker en simpel webshop til sælge produkter eller services online.

Igen er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilke behov du har, og om et Open Source System vil kunne håndtere dette.

Bestil et tilbud på et Open Source System

Ønsker du at modtage op til 4 skræddersyede tilbud på et Open Source System, kan du udfylde kontaktformularen øverst på siden og modtage op til fire gratis og uforpligtende tilbud. Ekspertvalg.dk samarbejder udelukkende med professionelle, danske leverandører og du er derfor altid sikret det bedste udgangspunkt.

Bestil tilbud på en webshop nu!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Udfyld formularen med dine krav og behov til produktet.
2
Match
Vi matcher din henvendelse med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager op til fire tilbud, tilpasset dine krav.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?