Open Source

Bestil op til fire tilbud på et Open Source System til din virksomhed her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Webløsning - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Har I allerede en webløsning?

Det tager under et minut!

Termen Open Source systemer opstod blandt verdens journalister og refererede til en offentlig ressource af informationer.

Open Source er som oftest et gratis program eller software, som er tilgængelig for alle som ønsker det. I modsætning til kommercielt udviklet software giver Open Source softwaren brugeren mulighed for selv aktivt at deltage i videreudviklingen af hjemmesiden.

I og med at denne type software i de fleste tilfælde er gratis, betyder det også, at der oftest ikke vil være nogen form for teknisk support inkluderet. I stedet er brugere nødsaget til at søge hjælpe, hvis dette bliver en nødvendighed, i online fora.

Hvad er Open Source Systemer?

Begrebet Open Source er en betegnelse for et software program, som stilles til rådighed for bruger, når de eksemelvis skal bygge en hjemmeside

Der findes i dag adskillige certificeret licenser til brugen af Open Source som hver inkluderer egne regler som kræver at virksomhederne grundigt undersøger disse før man vælger at benytte sig af denne type software.

Udgangspunktet for Open Source Systemer er at udviklere skaber bedre programmer, hvis de deler deres koder med hinanden. Herved sparer programudviklerne tid, da de ikke konstant skal skrive nye koder, og slipper derfor for unødvendigt arbejde.

Historien bag Open Source Systemer

Tilbage til softwarens oprindelse var ophavsretsbeskyttelsen af softwaren ikke noget man tænkte på. Udviklingen af avancerede styresystemer betød at softwaren fik estigende værdi, hvilket for mange it-udviklere ikke blev anset som positivt.

Richard M. Stallmann var af den overbevisning at softwareudvikling ville opnå betydelig bedre resultater hvis udviklerne havde mulighed for at samarbejde og bygge videre på eksisterende koder uden fokus på ophavsret.

I 1983 blev ‘Free Software Foundation’ grundlagt som anses som baggrunden for Open Source Systemer som bygger på at man i fællesskab udvikler kildekoder og derved opnår den bedste mulige software som skal være tilgængelig for alle.

Closed Source vs. Open Source Systemer

Grundlæggende kan CMS deles op i to kategorier; Open Source og Closed Source systemer.

Closed Source Systemer ejes af kommercielle virksomheder som har udviklet og ejer den bagvedliggende programmeringskode. Et Open Source System er oftest udviklet af en gruppe personer som efterfølgende stiller programmeringskoden frit tilgængelig for hvem som måtte ønske at benytte den.

Folk er ofte uenige om hvorvidt et Closed Source system er at foretrække frem for et Open Source System. Mange af de største virksomheder, mediegiganter m.m. benytter sig i dag af Open Source Systemer og har opnået stor succes. Blandt dem er blandt andet Joomla, Umbraco, Typo3 og WordPress.

Tre former af Open Source systemer

Som nævnt tænker mange at Open Source systemer er gratis, det vil de også som oftest være. Der findes dog forskellige former for software, som afgør om denne vil være gratis for virksomheden.

Først og fremmest findes der den omtalte Open Source, som tilbyder gratis licenser. Derudover findes ‘Købe CMS’ som, som navnet antyder, kræver at man køber licenserne. Den sidste kaldes Bureau udviklet CMS her skal licenserne oftest købes, og virksomhederne er låst af bureauet som står for udviklingen af hjemmesiden.

Man skal som virksomhed gøre op med sig selv hvilke behov man har, og derefter vælge hvilken type Open Source system man ønsker at benytte sig af.

Hvorfor benytte sig af Open Source Systemer?

Først og fremmest er denne metode meget billig for virksomheden at anvende, og skal ses som en investering på længere sigt. Mange tror at Open Source i alle tilfælde vil være gratis for virksomhederne, der er dog også tilfælde hvor det vil koste penge.

En af grundene til hvorfor brugen af Open Source kan ses som værende fordelagtigt, er grundet den fulde indsigt virksomhederne har i den kode, som programmøren har skabt. Denne indsigt giver mulighed for selv, at kunne ændre koden som man ønsker uden indblanding fra webbureauer.

Kontrol

Mange vælger Open Source grundet den øget kontrol, som kommer sammen med denne type system. Man har muligheden for at kontrollere den pågældende kode, og derved sikre sig, at den ikke gør noget man ikke ønsker.

Nogle foretrækker denne type software, da det hjælper dem med at blive bedre programmører. Grundet åbenheden har personer mulighed for at komme med kommentarer og kritik, hvilket kan hjælpe folk til at blive bedre programmører.

Kvalitet

Som virksomhed må det formodes af det endelige resultat er af god kvalitet. I og med at Open Source programmer er i konstant udvikling og er brugerbaseret, er man sikret en af de bedste løsninger, hvis man ønsker en opdateret software.

Samtidig er brugerne selv med til at forme denne type software, og man sikrer derfor, at resultatet i de fleste tilfælde bliver, som man forventer da indblanding og forventninger til hvad webbureauerne tror virksomhederne ønsker er undladt.

Fordele ved Open Source

Som nævnt er de fleste Open Source Systemer gratis og kræver ikke yderligere udgifter til licenser. Derudover kan du selvstændigt træffe beslutninger omkring din hjemmeside uden indblanding fra andre.

Endnu en fordel ses ved det lave kendskab til IT som kræves når Open Source systemer anvendes. Hvis man skulle få brug for support er internettets mange muligheder til rådighed og det vil næsten altid være muligt at finde hjælp online.

Open Source Systemerne er ofte tilpasset af mange forskellige brugere, hvilket betyder at brugervenligheden vil være god. Netop brugerne er med til at sikre den optimale udvikling, og derfor er brugervenligheden i særklasse, og af betydning når der tales om fordele ved denne type software.

Afslutnigsvis kan sikkerheden ved denne type software beregnes som en stor fordel. Den åbne kildekode sikrer, at uafhængige parter kan kontrollere implementeringen af softwaren, herunder dennes sikkerhedsfunktioner, som sikrer, at man hurtigt vil opfange eventuelle fejl i sikkerheden.

Grunde til hvorfor Open Source er god for din virksomhed

Som nævnt vil sikkerheden ofte være af god kvalitet, da åbenheden omkring koden sikrer, at flere øjne observerer bevægelserne, og derfor hurtigt vil opdage hvis der opstår fejl. Derudover nævnes fleksibiliteten, som refererer til de ressourcer som kræves for at anvende systemet, som her er minimale, og derfor gør, at det kan anvendes på alle typer hardware.

Friheden til selv at kunne vælge, og dermed slippe for webbureauernes indblanding, og samtidig selv besidde muligheden for at administrere indhold, og hvilke andre elementer man ønsker inkluderet på sin hjemmeside, kan ses som en grund til at vælge dette system.

Endnu en grund til hvorfor det kan være fordelagtigt at benytte Open Source, er grundet muligheden for ofte at kunne prøve det gratis, og derefter vælge eller fravælge denne type system. Ved at afprøve systemet først kan man gøre op med sig selv, om denne løsning er noget, der lever op til de krav og forventninger, man måtte have til sin hjemmeside.

Ulemper ved Open Source

En ulempe ved denne type program er, at der opstår begrænsninger i forhold til de elementer som er tilgængelige. Hvis man ønsker en hjemmeside eller en webshop som er specifikt kodet, bør man overvejer kommercielt CMS.

Et problem ved brugen af Open Source kan ses igennem sværhedsgraden for at skabe fodfæste for denne type software, hvilket kan resultere i, at hjemmesiden vil forsvinde. Hvis virksomheder etablerer en hjemmeside på baggrund af et usikker CMS system, vil dette skabe problemer på længere sigt.

Begrænsninger ved brugen af Open Source Systemer

Muligheden for at der kan opstå begrænsninger i forbindelse med brugen af denne type software, ses blandt andet i forbindelse med at ydelsen ofte tilbydes gratis.

I og med at programudviklerne ikke modtager kapital for deres ydelser, kræver det, at individerne er villige til at dele deres koder med offentligheden uden at modtage betaling for denne.

Dette kan skabe en begrænsning i forhold til de interessetimer, programmørerne måtte ligge i at lave nye og opdaterede koder.

Computer Ekspertvalg Hjemmeside

Valg af Open Source system

Når det kommer til valget af hvilket Open Source system man skal vælge, skal man først og fremmest overveje, hvilke behov der måtte være, samt hvilken kapital man ønsker at investere.  

Det er vigtigt, i forhold til hvilket behov man har, at starte med at lave en analyse, hvori man som virksomhed gør op med sig selv hvilke behov det er, man ønsker dækket, blandt andet hvad man ønsker at opnå, hvorfor man ønsker et nyt system, og hvad dette system skal kunne.

På samme måde som kommercielle systemer vil Open Source systemer også koste penge hvis man som individ ikke ønsker at sidde med alt arbejdet selv hvilket også er værd at overveje inden man vælger denne type software.

Hos Ekspertvalg har du mulighed for at modtage op til fire uforpligtende tilbud på Open Source Systemer. Ved at udfylde kontaktformularen i højre side matcher vi dine krav op med vores leverandører.

Eksempler på succesfuld brug af Open Source

Blandt eksempler på succesfuld brug af Open Source ses blandt andet Drupal som er ideel for virksomheder, der ønsker at foretage simple medie redigeringer.

På det danske marked anvender virksomheder som blandt andet Berlingske Media og TV2 sport sig af denne løsning.

Et andet og velkendt eksempel er Joomla, som blandt andet benyttes af Arriva og Viasat.

De mest benyttede Open Source Systemer

Der findes adskillige Open Source Systemer, som benyttes på hver sin måde. Nogle systemer benyttes i højere grad end andre, blandt andet Wordpress, Joomla, den omtalte Drupal og Umbraco.

Wordpress

Wordpress er en nem måde, hvorpå hjemmesider eller blogs kan skabes ud fra et Open Source System. Wordpress tilbyder, at du kan skabe dit eget domænenavn, og kan være klar i løbet af meget kort tid.

Derudover er der mulighed for at vælge imellem adskillige designs, som gør at du kan tilpasse din hjemmeside eller blog til præcis de ønsker, du måtte have. Ovenfor blev det nævnt hvorledes, der i forbindelse med de fleste Open Source Systemer ikke tilbydes support, hos Wordpress sidder support klar døgnet rundt til at hjælpe med at løse de problemer, som måtte opstå.

Wordpress er tilpasset SEO hvilket betyder, at du kan få din hjemmeside eller blog til at få en højere placering, når der søges på diverse søgemaskiner.

Joomla

Joomla drives af frivillige og tilbyder en brugervenlig løsning for dig, som ønsker at lave websteder eller web-applikationer. Joomla sikrer samtidig også, at hjemmesiden i sidste ende vil være overskuelig og let anvendelig for slutbrugeren.

På Joomlas egen hjemmeside er der guides og vejledninger til support, hvis problemer skulle opstå. Udover denne support tilbydes der ikke yderligere hjælp, og man er derfor nødsaget til at søge hjælp enten online eller betale sig fra det igennem webbureauerne.

Drupal

Drupal kan i sin enkelthed beskrives som et system, der kan anvendes, hvis man har materiale, der skal publiceres på websteder.

Hvis du ønsker at kunne administrere og derved have fuld kontrol over din hjemmeside argumenterer Drupal for at deres system vil være fordelagtig at vælge.

Drupal anbefales derudover, til virksomheder som ønsker at oprette kommercielle eller personlige websites, blogs, e-handels applikationer og sociale hjemmesider, hvilket vil sige, at Drupal kan anvendes i langt de fleste tilfælde. Det er ligeledes muligt at vælge design og temaer, således ens website får det ønskede image.

Umbraco

Umbraco er designet således, at den har en meget let brugerflade, som gør at de fleste kan benytte sig af dette Open Source System. Umbracos brugervenlighed lader dig fokusere på at få det ønskede budskab ud, i stedet for at skulle fokusere på hvordan teknologien hænger sammen.

Responsive hjemmesider er i dag foretrukket af de fleste, dette har Umbraco taget højde for, og ved hjælp af deres indbyggede mediebibliotek, er man ved hjælp af et enkelt klik sikret, at websitet kan vises på de forskellige enheder.

Umbraco har skabt et partnerprogram, som sikrer, at der altid vil være mulighed for at få support, hvis dette bliver en nødvendighed.

Webshops og Open Source

Som nævnt er der i forbindelse med brugen af et Open Source system nogle begrænsninger man skal være opmærksom på i forhold til kommercielle CMS systemer.

Hvis du ønsker at benytte dig at Open Source software, er det stadigvæk muligt at tilkoble en webshop til din hjemmeside. Ovenfor blev nævnt eksempler på succesfulde Open Source systemer mange af disse tilbyder muligheden for at oprette en webshop på sin hjemmeside.

Når valget på opbygningen af hjemmeside kommer, er det af betydning, at man gør op med sig selv hvilke egenskaber man ønsker, ens hjemmeside skal have. Derefter kan man undersøge hvilke elementer de forskellige udbydere af Open Source tilbyder.

Hvad tilbyder de forskellige Open Source Systemer

Ovenfor blev Drupal nævnt som et succesfuldt Open Source system. Her tilbydes muligheden for selv at administrere og vedligeholde de produkter man måtte have i ens webshop.

Et andet eksempel ses ved Magento som tilbyder brugen af mediastyle, som anvendes til kunder, som ønsker en simpel webshop og sælge produkter online.

Igen er det vigtigt, at man gør op med sig selv hvilke behov man har og om et Open Source System vil kunne håndtere dette.

Bestil et tilbud på et Open Source System

Ønsker du at modtage et tilbud på et Open Source System, har du muligheden for at udfylde kontaktformularen i højre side og modtage op til fire gratis og uforpligtende tilbud. Ekspertvalg samarbejder udelukkende med professionelle leverandører af Open Source Systemer, og du er derfor sikret det bedste udgangspunkt.